2017-12-07

Nuosprendis „McDonald’s“ muziejui – bus nugriautas

Viešojo maitinimo milžinė „McDonald’s“ pranešė ketinanti griauti pirmojo Ray Kroco restorano kopiją, menančią Amerikos praeitį.

Dar 1955 metais Des Pleinso miestelyje, Ilinojaus valstijoje, R. Krocas, įsigijęs „McDonald’s“ franšizę iš jos savininkų brolių Richard ir Maurice McDonaldų, atidarė pirmąjį savo restoraną. Šis restoranas veikė iki pat 1984 metų, tų pačių metų, kuriais mirė R. Krocas. Jau kitas metais – 1985-aisiais – lankytojus pasitiko originalia iškaba ženklintas atkurtas R. Kroco restoranas-muziejus.

Ilgą laiką muziejus buvo turistų traukos objektas – minios žmonių plūsdavo pasižiūrėti raudonai baltomis plytelėmis kloto restorano, kuriame eksponuotas ir personalas – manekenai, ir originalūs pieno kokteilių plaktuvai, griliai, keptuvės.

McDonald's

„Nusprendėme visam laikui uždaryti „McDonald’s“ pirmojo franšizės pagrindu atidaryto restorano kopiją, o žemę padovanoti Des Pleinso miesteliui.“

Tačiau dėl pasikartojančių potvynių nuo 2008 metų muziejus lankytojų nebegalėjo priimti į vidų, jį buvo galima stebėti tik iš išorės. Dėl to, bendrovės atstovės spaudai teigimu, per pastarąjį dešimtmetį muziejaus lankytojų srautas ženkliai krito, o potvynių problema toje teritorijoje išliko opi.

„Nusprendėme visam laikui uždaryti „McDonald’s“ pirmojo franšizės pagrindu atidaryto restorano kopiją, o žemę padovanoti Des Pleinso miesteliui. Ši pastato vieta Des Pleinse visada išliks svarbus akcentas kompanijos istorijoje, bet susiklosčius tokioms aplinkybėms, nebėra galimybės restorano atidaryti ir eksploatuoti“, – pranešė greitojo maisto milžinės atstovė spaudai.

Šią savaitę „McDonald’s“ planuoja kreiptis dėl leidimo nugriauti pastatą. Bendrovės atstovė spaudai teigė, kad, nors tiksli griovimo darbų data dar nežinoma, „iki darbų pradžios kompanija išveš ir išsaugos visus vertingus daiktus”.

„McDonald’s“ restoranas Des Pleinso miestelyje atidarymo metu buvo jau devintas šalyje (JAV), tačiau bendrovė jį vertina išskirtinai – tai tapo brolių sukurtos sistemos ir paties R. Kroco kuriamų principų poligonu, kartu ir pradžia modernaus franšizės tinklo, kuris šiuo metu vienija daugiau nei 36 tūkstančius restoranų visame pasaulyje.

Dalintis straipsniu