29.10.2018
Atidarykite ne vieną tos pačios franšizės padalinį. Arba – papildykite savo portfelį naujomis franšizėmis.
 

„FRANdata“ analitikai pateikia šių metų duomenis apie pasaulinius prekės ženklus, kurie neretai pasitelkia taip vadinamą kelių padalinių (angl. multi-unit) franšizavimą. Tai reiškia, kad didieji franšizės davėjai vis dažniau renkasi tuos gavėjus, kurie ryžtasi iš karto atidaryti keletą padalinių, taip plėtrai franšizavimo būdu suteikdami dar spartesnį tempą.

Ypač multi-unit franšizavimo tendencija ryški viešojo maitinimo sferoje. Jungtinių Amerikos Valstijų analitikų sudaryto sąrašo viršuje stovi lietuviams gerai žinomas prekės ženklas „Subway“, turintis daugiau kaip 4 tūkst. multi-unit franšizių gavėjų. Antroje vietoje – „Mcdonald‘s“ su beveik 2 tūkst. keletą padalinių turinčių franšizių gavėjų. Be to, net 84 proc. visų šio prekės ženklo franšizių sudaro būtent multi-unit modelis. Į daugiausiai kelių padalinių franšizių pardavusių prekės ženklų penkiasdešimtuką patenka ir „Burger King“, „KFC“, „Pizza Hut“.

Multi-unit franšizės privalumai ir grėsmės

Multi-unit franšizavimas – tai būdas populiarioms pasaulinių prekės ženklų franšizėms užsitikrinti greitesnę plėtrą mažesniais kaštais. Franšizės gavėjams tai – stambus laimikis vienu šūviu (ir kartu didelė atsakomybė). Multi-unit franšizės gavėjas įsipareigoja atidaryti sutartą kiekį pagal franšizę veikiančių padalinių per tam tikrą laiką tam tikroje teritorijoje. Kelių padalinių franšizę dažniausiai renkasi jau patirties franšizės valdyme turintys verslininkai, kuriems puikiai sekasi su vienu ar keliais padaliniais ir kyla „apetitas“ užimti didesnę rinkos dalį.

Tačiau toks franšizės tipas turi ne tik privalumų, bet ir potencialių grėsmių. Viena iš dažnai pasitaikančių klaidų – neapgalvotas padalinių išdėstymas tam tikroje teritorijoje ir iš to atsirandanti grėsmė sudaryti jiems tarpusavio konkurenciją. Pavyzdžiui, per arti vienas kito išdėsčius tam pačiam franšizės gavėjui priklausančius restoranus, galima tapti savo paties konkurentu ir galiausiai vieną jų teks uždaryti.

Dar didesnė pyrago riekė

Kuomet sėkmingiems franšizės operatoriams nebeužtenka iššūkių, vis dažniau jie renkasi pridėti į savo portfelį dar vieną ar keletą kitų prekės ženklų ir taip atsiriekti dar didesnę dalį pyrago. Ekspertai pažymi, jog kelių prekės ženklų franšizavimas (angl. multi-brand franchising) – sparčiai augantis fenomenas.

Multi-branding strategija reiškia tai pačiai organizacijai priklausančius panašius ar net identiškus produktus ar paslaugas, pristatomas skirtingų ir nesusijusių prekės ženklų pavidalu. Tokia strategija leidžia vienam verslo subjektui užimti didesnę rinkos dalį, patenkinant vartotojų poreikius ir sumažinant konkurentų galimybes.

„FRANdata“ analitikų duomenys liudija tokio metodo populiarumą tarp didžiausių pasaulinių prekės ženklų. Pavyzdžiui, amerikiečių kompanija „Sun Holdings“, dirba su 16 skirtingų prekės ženklų franšizių, kurių pagrindu įkurta apie 800 įstaigų ir prekybos vietų. Holdingas „HMS Host“ dirba net su 37 skirtingais prekės ženklais. Tarp jų – ir lietuviams žinomi „Burger King“, „KFC“, „Pizza Hut“.

Atsižvelgti į didžiųjų rinkos žaidėjų pasirinkimus verta tiems, kurie planuoja pradėti kurti savo, kaip franšizės gavėjo, imperiją. Iš Lietuvos dar nepasiekusių franšizių tarp didžiausių Amerikos kompanijų populiarios tokios franšizės, kaip „Panera Bread“, „Panda Express“, „Dunkin‘ Donuts“.

Jei suveikė „Tide“, suveiks ir „Ariel“?

Multi-brand franšizavimas tampa efektyviu plėtros įrankiu. Ypač multi-unit franšizėms, kurios jau patyrė sėkmę, plėsdamos to paties prekės ženklo padalinius. Tiesa, įsigyjant papildomų franšizių, dažnai apsiribojama veikla tame pačiame verslo sektoriuje, kuris jau yra pažįstamas iš anksčiau. Neretai tokia strategija pasirenkama maisto prekių, švaros, grožio ir higienos prekių srityse. Pavyzdžiui, kompanijai „Procter & Gamble” priklauso tokie prekės ženklai, kaip „Tide“, „Ariel“, „Gillette“, „Pantene“, „Aussie“ ir daug kitų Lietuvoje gerai žinomų prekės ženklų, kurie puikiai dera viename portfelyje. 

Kitaip tariant, sukauptos žinios, patirtis, technologijos, kartais ir infrastruktūra, vykdant veiklą tam tikrame sektoriuje, gali būti taikoma ir veikloje pagal naują franšizę. Papildomų prekės ženklų įtraukimas kartu suteikia ir stabilumo, nes pajamų iš vieno prekės ženklo sumažėjimas gali būti atsvertas pajamų iš kito prekės ženklo augimu. Be to, multi-brand marketingas leidžia vienam gamintojui užpildyti parduotuvės lentynas, nepaliekant jose vietos konkurentams. Tačiau tuo pat metu kelia grėsmę, kad rinka bus išbalansuota dėl konkurencijos nebuvimo, o tarp panašių tai pačiai kompanijai priklausančių produktų ar įstaigų atsiras „kanibalizacijos“ elementas. 

Taigi, plėtrai pasitelkus multi-brand franšizavimo strategiją, reikia daug gilesnių žinių ir atsakingesnio planavimo.


Brendovi
Žurnalistė

populiariausi forume